U trendu

Lavrov i Čavušogli pozvali na suzdržanost u Jerusalimu

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegovi turski kolega Mevlut Čavušoglu uputili su tokom današnjeg telefonskog razgovora apel sukobljenim stranama u istočnom Jerusalimu da pokažu suzdržanost i da izbegavaju korake koji rezultiraju eskalacijom tenzije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
„Dvojica ministara su osudili iseljenje Palestinaca iz njihove istorijske četrvrti Šeika Džaraha u istočnom Jerusalimu i, u duhu zajedničkog saopštenja specijalnih izaslanika bliskoistočne četvorke (EU, Rusija, UN, SAD), koja je posredovala između dve strane 8. maja 2021. godine, pozvali su sve sukobljene strane da pokažu suzdržanost i izbegavaju aktivnosti koje bi mogle dodatno da pogoršaju situaciju u muslimanskom svetom mesecu Ramazana“, navodi se u saopštenju koje je preneo Tas s.

Najmanje 20 osoba, među kojima i devetoro dece, poginulo je večeras u Izraelskom napadu na Pojas Gaze, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Agencije navode da je u napadima povređeno više od 60 ljudi.

Izraelska vojska saopštila je da je bombardovala tunel Hamasa na severu Pojasa Gaze u kojem je, kako se veruje, bio veliki broj pripadnika te organizacije, prenosi „Tajms of Izrael“.

Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika militantne organizacije Hamas koja je prethodno raketirala Jerusalim nakon isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.