Lavrov i Knajsel razgovarali telefonom o slučaju špijunaže

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa austrijskom koleginicom Karin Knajsel o slučaju penzionisanog oficira austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Ruska strana je naglasila neprihvatljivost prakse podizanja javnih neosnovanih optužbi, koja je protivna normama međunarodnog komuniciranja. Istaknuto je da bi o svim međusobnim pitanjima trebalo da se razgovara putem uspostavljenih kanala dijaloga i na osnovu činjenica“, navodi se u izveštaju ruskog ministarstva.

Austrijska ministarka je, navodi se u saopštenju, izrazila nadu da slučaj špijunaže neće narušiti bilateralne odnose između dve zemlje.

Oni su, kako je navedeno, razgovarali „o situaciji u rusko-austrijskim odnosima nastaloj usled saopštenja austrijskih vlasti o navodnoj umešanosti bivšeg oficira austrijskih oružanih snaga u obaveštajne aktivnosti u korist Rusije.

Knajsel je objasnila motive Beča prilikom donošenja određenih odluka i izrazila nadu da ti koraci neće uticati na dalji razvoj bilateralne saradnje, navedeno je u saopštenju.

Austrijska vlada saopštila je u petak da je jedan, u međuvremenu penzionisani, oficir austrijske vojske od 1990-tih špijunirao za Rusiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.