U trendu

Lavrov: Istrage o eksplozijama netransparentne; Kalas: Ne ublažavati sankcije

MOSKVA/KIJEV – Glavni ukrajinski tužilac Andrij Kostin izjavio je danas izjavio da ruskim liderima treba suditi za invaziju na Ukrajinu, čak i ako ne mogu da budu uhapšeni i lično izvedeni pred sud.

„Verujem da bi suđenje moglo da se održi u odsustvu, jer je važno pravedno postupati za međunarodne zločine čak i ako počinioci nisu na optuženičkoj klupi“, rekao je Kostin.

Međunarodni sudovi veoma retko održavaju suđenja u odsustvu, a pravila MKS-a izričito navode da optuženi treba da bude prisutan tokom suđenja.

Kako navodi Rojters, Međunarodni krivični sud (MKS), koji je prošle sedmice izdao nalog za hapšenje ruskog predsenika Vladimira Putina zbog navodnog ratnog zločina deportacije dece, može procsuirati ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u Ukrajini.

Agencija navodi da je u porastu međunarodna podrška za stvaranje specijalnog tribunala koji bi gonio ruske lidere za samu invaziju, koju Ukrajina i zapadni lideri smatraju zločinom agresije.

LIDERI ZEMALJA ČLANICA EVROPSKE UNIJE danas su razgovarali sa šefom UN Antoniom Gutierešom o globalnoj situaciji sa hranom i sankcijama uvedenim Rusiji, a kako navodi Rojters, očekivalo se da oni podrže plan za isporuku artiljerijskih granata Kijevu.

Lideri 27 zemalja takođe je trebalo da dobiju najnovije informacije o ratu od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog putem video veze.

Nemački kancelar Olaf Šolc je istakao da se mora obezbediti izvoz žitarica iz Ukrajine.

Estonska premijerka Kaja Kalas izjasnila se protiv bilo kakvog ublažavanja sankcija Moskvi u okviru sporazuma o izvozu žita i pozvala na strožije ograničenje cena za izvoz ruske nafte.

Ranije je objavljeno da Ukrajina troši granate brže nego što ih njeni saveznici mogu proizvesti, što je podstaklo ponovnu potragu za municijom i načinima za povećanje proizvodnje.

Agencija podseća da je EU do sada izdvojila milijardu evra za brzo snabdevanje granatama i eventualno projektilima iz postojećih zaliha i još milijardu evra za zajedničke narudžbe zemalja EU u više navrata.

„Dolazimo do odluke da isporučimo milion komada municije koja je potrebna Ukrajini“, rekao je letonski premijer Krisjanis Karins, dodajući da Evropa mora da nadgradi svoje industrijske kapacitete za odbranu.

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE Sergej Lavrov danas je izjavio da ne očekuje da će rezultati istrage o tome ko je odgovoran za prošlogodišnje eksplozije na gasovodima Severni tok biti objavljeni.

Rojters podseća da se Nemačka, Danska i Švedska pokrenule sopstvene istrage o eksplozijama na gasovodima prošlog septembra.

Agencija podseća da je Moskva više puta isticala da nije pozvana da učestvuje u istragama, niti da je obaveštavana o rezultatima.

„Ne očekujem da ove istrage budu transparentne, niti očekujem da rezultati budu dostupni široj javnosti’, rekao je Lavrov.

RUSKE SNAGE napustile su grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Herson, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske, ali je ruski zvaničnik, guverner regiona Herson Vladimir Saldo negirao je da su trupe napustile grad.

Ruske snage prebačene na istočnu obalu Dnjepra prošlog novembra nakon napuštanja položaja na zapadnoj obali uoči kontraofanzive ukrajinskih trupa, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.