U trendu

Lavrov: Kijevske vlasti koriste civile kao živi štit

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je, sa predsednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Peterom Maurerom, razgovarao o, kako je rekao, kijevskoj vlasti i nacionalistima koji koriste civile kao živi štit.

„Danas smo detaljno razgovarali o političkoj komponenti pitanja. Da kijevske vlasti i nacionalisti koji kontrolišu različite lokalitete pokušavaju da spreče slobodan egzodus civila, pokušavajući da ih iskoriste kao
živi štit, da raspoređuju teško oružje u gradske četvrti i preduzimaju druge akcije koje su direktno u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom,“ rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora, prenosi agencija TAS S.

Šef ruske diplomatije je kazao da su razgovori bili fokusirani i na humanitarne potrebe stanovništva u krizi oko Ukrajine.

Potvrdio je da program posete Maurera Moskvi uključuje sastanak u ruskom ministarstvu odbrane, u popodnevnim satima.

„Tamo će se razgovarati o konkretnim pitanjima u vezi sa pristupom, isporukom humanitarne pomoći i, naravno, potrebom da se evakuišu civili, koji moraju da imaju priliku da odu tamo gde smatraju da je pogodno“, naveo je Lavrov.

Rekao je da je ruska strana saslušala preporuke partnera MKCK-a o rešenjima koja smatraju važnim za efikasnije rešavanje problema humanitarnog pristupa, funkcionisanja humanitarnih koridora.

„Maurer je pripremio ove preporuke nakon svog putovanja u Kijev. Pozdravili smo spremnost Crvenog krsta da kanališe raspoložive resurse za pomoć ljudima u nevolji u Ukrajini, Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici“, poručio je Lavrov.

Istakao je da „Crveni krst tradicionalno pokušava u okviru svog mandata da sprovodi svoju funkciju nepristrasnog i nezavisnog posrednika.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar