U trendu

Lavrov: Nada da SAD neće pretvoriti Balkan u front protiv RF

SARAJEVO – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija očekuje da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena imati dovoljno političke volje i razuma da Balkan ne pretvori u još jedan front antiruske konfrontacije.

Lavrov je u intervjuu sarajevskom listu Oslobođenje, ocenio da će, u suprotnom, to imati katastrofalne posledice po Evropu u celini.

Komentarišući tezu da je BiH „žrtva rusko-američke konfrontacije“, šef ruske diplomatije je istakao da Rusija svoje probleme ne rešava na račun bilo čijih interesa i da partnere ne stavlja pred apsolutno lažan izbor „ili sa nama ili protiv nas“, prenosi agencija TAS S.

Lavrov je istakao da je stav Moskve dobro poznat – regionalnim problemima su potrebna regionalna rešenja zasnovana na inkluzivnom dijalogu i uzimajući u obzir stavove svih zainteresovanih strana.

Dodao je da je Vašington u poslednje vreme izbegavao da razgovara sa Rusijom ne samo o BiH, već i o Balkanun u celini.

Odgovarajući na pitanje šta je glavni interes Rusije na Balkanu, Lavrov je istakao da su to mir, bezbednost i stabilnost u tom regionu.

„Nema potrebe da tražimo neki skriveni smisao u ruskoj politici. To je uzaludno. Sa svima sarađujemo na ravnopravnim, transparentnim osnovama, uz uzajamno uvažavanje, na principima međunarodnog prava, pre svega Povelje UN“, naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, mit o „štetnom uticaju” Moskve je izmišljen, a promovišu ga, kako je rekao, „lokalni rusofobi“ da bi zatrovali atmosferu saradnje u regionu.

Lavrov je ocenio da je stavljanje balkanskih država pred veštački izbor „ili Evropska unija ili Rusija“ kontraproduktivno i nepravedno i da izaziva nove linije podela u regionu i ometa saradnju.

Ruski ministar spoljnih poslova smatra da se često namerno ignoriše volja građana balkanskih država.

„Pogledajte do čega je to dovelo u Crnoj Gori, koja je bukvalno „uvučena“ u NATO, suprotno mišljenju većine. Zašto lomiti preko kolena i nasilno promovisati evroatlantsku agendu?“, upitao je Lavrov.

Dodao je da se svi dobro sećaju šta je NATO radio u regionu 1990-ih godina i da će posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom osećati još mnogo generacija lokalnog stanovništva.

Lavrov je ponovio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu i da Moskva visoko ceni strateško partnerstvo sa Beogradom i ulaže napore da svestrano unapredi bilateralne veze.

Ponovio je i da je stav Rusije o Kosovu i Metohiji dobro poznat i da Moskva podržava postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Lavrov je istakao da to rešenje mora dobiti odobrenje Saveta bezbednosti, jer je reč o obezbeđivanju međunarodnog mira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar