U trendu

Lavrov: Nasi susedi u Centralnoj Aziji ne zele americke trupe

MOSKVA – Svi ruski centralnoazijski saveznici i susedi nisu voljni da na njihovim teritorijama budu prisutne snage SAD ili bilo koje članice NATO, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Upitan da prokomentariše namere Vašingtona da postavi antiterorističke snage u Uzbekistanu, Lavrov je rekao da su „svi ruski centralnoazijski susedi, saveznici i strateški partneri potvrdili da su takvi pristupi neprihvatljivi“, preneo je Tas s.

„Možda bi ovo pitanje trebalo da se uputi našim kolegama u Uzbekistanu. Ponoviću da su svi naši prijatelji u Centralnoj Aziji rekli da su protiv takvih pristupa, bilo iz SAD ili neke druge članice NATO“, poručio je Lavrov.

Američki „Vol strit džurnal“ ranije je izvestio, citirajući neimenovane izvore, da navodno Moskva i Vašington razgovaraju o tome da SAD potencijalno koristi ruske vojne baze u Centralnoj Aziji.

Međutim, ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je nedavno da je Rusija protiv vojnog prisustva SAD u Centralnoj Aziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar