U trendu

Lavrov: Ne sme se dopustiti oružni sukob na Balkanu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da se napetost na Balkanu drastično povećava i poručio da se nada da svi shvataju da ne se ne sme dozvoliti izbijanje oružnaog sukoba, prenosi RIA Novosti.

On je takođe, kako prenosi Rojters rekao i da snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne u oblastima na severu Kosova koje su naseljene Srbima.

“EU je dužna da smiri situaciju i da omogući primenu sporazuma koji su postignuti između Beograda i Prištine“, rekao je on na godišnjioj konferciji za novinare u Moskvi.

“Nadam se da ovoga puta svi razumeju neophodnost da se izbegne oružani sukob”, poručio je Lavrov.

Tvrdnje o ruskim sajber napadima su izmišljotine

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da ne postoji verodostojan dokaz o optužbama protiv Rusije za hakerske napade i da su takve tvrdnje izmišljene.

Lavrov je to rekao na godišnjoj konferenciji za novinare o rezultatima rada Ministarstva spoljnih poslova u 2016. godini, odgovarajući na pitanje nemačkog novinara kako će braniti Rusiju od navoda da su ruski hakeri bili uključeni u operacije širom sveta, prenosi Sputnjik.

Šef ruske diplomatije je istakao da ove tvrdnje prvo treba da se dokažu i da još uvek ne postoji verodostojan dokaz o ovim optužbama.

Takođe je rekao da američke obaveštajne službe koje su pokušale da dokažu da novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp ima veze s Rusijom nisu došle ni do kakvih informacija o tome, te da bi njihove agente trebalo otpustiti, prenosi Rojters.

Uz to, ruski ministar je nazvao „šarlatanom“ bivšeg britanskog špijuna koji je pisao izveštaj o navodnim Trampovim vezama sa Rusijom.

Lavrov se osvrnuo i na antiruske sankcije SAD, rekavši da Moskva ne veruje da Donald Tramp pokušava da poveže ukidanje sankcija protiv Rusije sa dogovorom o smanjenju nuklearnog oružja.

„Tramp će razmišljati o tome šta da radi sa sankcijama“, rekao je Lavrov, dodavši da će Moskva biti spremna da se sastane sa novom administracijom kako bi razgovarala o pitanjima strateške stabilnosti nakon Trampove inauguracije, uključujući nuklearno oružje. Odgovarajući na pitanje o mogućem sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i Trampa u Rejkjaviku, o čemu je britanski „Sandej tajms“ pisao u nedelju, Lavrov je naveo da nije bilo nikakvih kontakata na tu temu i da ta informacija nije tačna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar