U trendu

Lavrov: Neki žele da sahrane iranski nuklearni sporazum

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je danas da su oni koji žele da sahrane iranski nuklearni sporazum uključeni u izvesne provokacije, jer pregovori o obnovi tog sporazuma imaju vremenske okvire.

Lavrov je, posle razgovorasa iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom, izrazio nadu da će zdrav razum prevladati i da će Evropska unija „spoznati svoju odgovornost za sudbinu iranskog nuklearnog sporazuma i neće pratiti one koji žele da ga unište i sahrane“.

Kako je rekao, Rusija se nada da će iranski nuklearnom sporazum biti očuvan i da će se SAD vratiti njegovoj primeni.

Prema rečima ruskog ministra, Teheran je spreman da odmah krene u tom pravcu pri odgovarajućim koracima koji se zahtevaju od SAD, prenosi Sputnjik.

„Podržavamo pregovore koji su trenutno u toku na bečkoj platfomi o osuđujemo svaki pokušaj ometanja tih važnih pregovora“, dodao je Lavrov.

On je istakao da eksteritorijalne sankcije koje uvode Sjedinjene Američke Države i Evropska unija protiv zemalja koje sarađuju sa Iranom moraju da budu potpuno eliminisane.

Dodao je da Moskva insistira na ukidanju svih američkih sankcija uvedenih protiv Teherana kojima se krši sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Komentarišući sankcije koje je EU uvela protiv Irana, ministar je rekao da, ukoliko je ta odluka doneta u jeku pregovora i Beču, onda to predstavlja grešku goru od zločina.

U Beču je prošle nedelje nastavila rad komisija Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu.

Glavna tema bila je izrada koraka koji bi mogli da se preduzmu za povratak SAD u okvire sporazuma koji je napustila 2018. godine zalaganjem prethodnog predsednika Donalda Trampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.