U trendu

Lavrov: Nema nikakve geopolitičke igre u stvaranju „gasne unije“

MOSKVA – U ideji stvaranja „gasne unije“
između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana nema nikakve geopolitičke igre, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Trenutno se razgovara o inicijativi za formiranje gasnog projekta između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana. Analitičari, posebno na Zapadu, odmah su počeli da govore da je to neka vrsta političke ili geopolitičke igre. Nema nikakve igre ovde“, rekao je Lavrov u intervjuu za kazahstanski TV kanal „Khabar 24“.

On je dodao da su Moskva, Astana i Taškent susedi sa zajedničkim sistemom prenosa gasa.

„Ti isti susedi su zainteresovani da obezbede snabdevanje gasom, uzimajući u obzir sezonske ‘pikove’ potrošnje. Pre neki dan sam pročitao izveštaj da je iznenada došlo do nestašice struje u Uzbekistanu. Evo konkretnog primera kada bez ikakve politizacije i ideologije treba da iskoristimo našu saradnju za rešavanje praktičnih pitanja, a sve u interesu naših građana“, dodao je Lavrov, prenela je RIA Novosti.

Predsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev krajem novembra razgovarali su o stvaranju „trilateralne gasne unije“, uz učešće Uzbekistana radi koordinacije akcija u transportu ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar