Lavrov: Nova američka strategija u Avganistanu nema budućnost

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas da nova strategija američkog predsednika Donalda Trampa u Avganistanu nema budućnost, pošto se pre svega oslanja na pribegavanje sili.

„Rusija žali zbog toga što se nova strategija koju je najavio Vašington pre svega oslanja na metode pribegavanja sili“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare.

„Uvereni smo da taj put nema budućnost“, dodao je on.

Tramp, odustavši od izbornog obećanja da će napustiti Avganistan, u ponedeljak je predstavio novu strategiju za Avganistan i isključio mogućnost povlačenja SAD, čime je otvorio put ka upućivanju dodatnih vojnika u tu zemlju.

On je rekao da bi naglo povlačenje snaga ostavilo „vakuum koji bi iskoristili teroristi“.

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika u okviru medjunarodnih snaga od 13.500 ljudi koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja medjunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je u utorak rekao da Rusija isporučuje oružje talibanima i krši medjunarodne norme. Lavrov je odbacio tu tvrdnju i rekao da nije to prvi put da se Rusija optužuje da podržava talibane i da im isporučuje oružje i dodao da za to nije dat nijedan dokaz.

Rekao je da Moskva održava kontakt s talibanima samo da bi osigurala bezbednost ruskih gradjana i institucija u Avganistanu i da ih poziva na dijalog s avganistanskom vladom. Moskva je više puta ocenila da talibane treba uključiti u konstruktivan dijalog da bi se našlo rešenje za avganistanski sukob.

U Avganistanu borbe jačaju i Islamska država nalazi tu uporište.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.