U trendu

Lavrov o Makedoniji i BiH

MOSKVA/ATINA – Zapad očajnički želi promenu imena Makedonije početkom 2019. godine, a u Bosni i Hercegovini destabilizirajuću ulogu igra upravo visoki predstavnik, koji treba da bude garant sprovođenja mirovnog sporazuma, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Jasan je dokaz da se SAD i Evropska unija redovno mešaju u unutrašnja pitanja Makedonije. Tamo je vođena očigledna kampanja ubeđivanja građana te države da glasaju za Prespanski sporazum na referendumu 30. septembra. Ali, kao što znamo, referendum nije uspeo“, kazao je Lavrov za grčki list „Efimerida ton Sintakton“.

Prema njegovim rečima, odluka o podršci ustavnim izmenama, „progurana“ je u makedonskom parlamentu ucenama i podmićivanjem članova opozicije.

„Inostrane diplomate, uključujući američkog ambasadora, bile su direktno umešane u to. A sada očajnički pokušavaju da finaliziraju sporazum početkom 2019“, naglasio je Lavrov, prenosi Tas s.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Lavrov je naglasio da „protektorat tamošnjeg režima koji se održava zahvaljujući poziciji visokog predstavnika, onemogućava razvoj BiH i ometa proces pomirenja“.

„Destabilizirajuću ulogu u BiH igra visoki predstavnik“, rekao je on.

Kako je kazao, protektorat režima onemogućava razvoj BiH, proces pomirenja, punu implementaciju mirovnog sporazuma, „iako je uloga visokog predstavnika da bude garant njegovog sprovođenja“.

„Sada pokušavaju da diskredituju izbore u BiH, da stvore utisak da je pobeda lidera Srba u BiH Milorada Dodika nezakonita“, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    DA ! ——————————————————————————————————————————– >>> „Protektorat BIH režima koji se održava zahvaljujući poziciji visokog predstavnika, onemogućava razvoj BiH i ometa proces pomirenja“ , punu implementaciju mirovnog sporazuma, iako je uloga visokog predstavnika da bude garant njegovog sprovođenja“. ……. I JOŠ —- >>> „Sada SAD i Evropska Unija pokušavaju da diskredituju izbore u BiH, da stvore utisak da je pobeda lidera Srba u BiH Milorada Dodika nezakonita“, DRN , ZVRC,

Napišite komentar