U trendu

Lavrov o predstojećem razgovoru Putina i Bajdena

MOSKVA – Na razgovorima ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i DŽoa Bajdena Rusija namerava da iznese svoj stav o važnosti ukrajinskog poštovanja sporazuma iz Minska, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Svakako ćemo vrlo jasno izneti naše stavove o ukrajinskom
pitanju, do potrebe da se režim u Kijevu primora da se povinuje svojim obavezama koje su ispisane „crno na belo“ u okviru Paketa mera iz Minska“, izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare, a prenosi ruska agencija TAS S.

On je, takođe, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog, kako kaže, pokušaja ukrajinskih vlasti da isprovociraju svoje zapadne pokrovitelje uoči
razgovora između ruskog i američkog predsednika.

„Hajde da sačekamo i vidimo kako će se završiti razgovor Putin-Bajden. Ozbiljno smo zabrinuti zbog pokušaja Kijeva da isprovocira svoje zapadne pokrovitelje“, izjavio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je još jednom naglasio da je mirno rešenje sukoba u Donbasu moguće „isključivo na osnovu direktnog i nedvosmislenog sprovodenja sporazuma iz Minska“.

„Tamo je sve napisano, prevedeno na sve zvanične jezike Ujedinjenih nacija. Zbog toga sam ubeđen da je američki državni sekretar Entoni Blinken upoznat sa ovim dokumentom, iako pokušava da ga protumači na potpuno neprihvatljiv način koji je u suprotnosti sa tekstom“, poručio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.