U trendu

Lavrov o sporazumu sa UKR, diplomatiji SAD i neonacistima

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nada da će se ruska specijalna operacija u Ukrajini završiti potpisivanjem sveobuhvatnih dokumenata, koji pokrivaju pitanja neutralnog statusa Ukrajine, bezbednosti i zakona o ruskom jeziku.

„Što se tiče ukrajinskog unutrašnjeg dijaloga, mislim da je na Ukrajincima da o tome odluče. Nakon što naša operacija bude završena, nadam se da će biti doneti sveobuhvatni dokumenti o pitanjima koja sam pomenuo – bezbednost, neutralni status Ukrajine sa garancijama njene bezbednosti“, istakao je Lavrov, preneo je TAS S.

I da se na civilizovan način izmene zakonske osnove koje se tiču ruskog jezika, ruskog obrazovanja i ruskih masovnih medija, kao i zakona koji podstiču nacifikaciju zemlje i usvajanje zakona koji to zabranjuje, kazao je Lavrov.

On je rekao da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama, uključujući zapadne nacije, ali da neće biti prva koja će je ponuditi Zapadu.

Prema njegovim rečima, SAD šalju svoje diplomate po celom svetu i daju im instrukcije da zahtevaju prekid saradnje sa Rusijom, a u suprotnom im prete sankcijama.

„Oni to rade ne samo u malim zemljama, već takve ultimatume i zahteve upućuju Kini, Indiji, Egiptu, Turskoj. Izgleda da su naše američke kolege izgubile osećaj realnosti ili pate od kompleksa superiornosti“, kazao je Lavrov.

Izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da ne podržava neonaciste su u suprotnosti sa njegovim stvarnim postupcima, naveo je ruski ministar spoljnih poslova.

„Nažalost, predsednik Zelenski kaže da ne može da bude nacista jer je jevrejskog porekla. Ali ove reči izgovara u danima kada Ukrajina demonstrativno istupa iz sporazuma o zaštiti spomenika herojima Velikog otadžbinskog rata koji postojao u okviru ZND. Teško mi je da ozbiljno shvatim politiku Ukrajine kada je lično on pokrovitelji tendencije o kojima sam govorio“, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar