Lavrov: Primirje na istoku Ukrajine počinje 20. februara

– Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas, posle sastanka Normandijske četvorke na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu, da je između Ukrajine i proruskih snaga dogovoreno primirje koje stupa na snagu u ponedeljak.

„Režim primirja, kao i povlačenje teškog naoružanja počeće 20. februara… Mi smo aktivno podržali ovu odluku i uvereni smo da ovog puta ne sme da se dozvoli da se dogodi neuspeh“, rekao je Lavrov novinarima, prenosi Rojters.

Prethodno je ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin rekao novinarima da „uopšte nije“ zadovoljan rezultatima današnjeg sastanka Normandijske četvorke.

Nakon sastanka, francuski ministar Ero je rekao da je primena mirovnog sporazuma iz Minska jedini način da se reši sukob na istoku Ukrajine.

Nemački šef diplomatije Gabrijel se složio sa izjavom francuskog ministra i izjavio da je poslat jasan signal Vašingtonu da ovakav format sastanaka mora da se održi u cilju rešavanja sukoba.

On je takođe saopštio da su se ministri dogovorili da iskoriste svoj uticaj kako bi prekid vatre, koji bi trebalo da stupi na snagu 20. februara, bio primenjen i najavio još sastanaka narednih nedelja.

Sa razgovora je nezadovljan izašao šef ukrajinske diplomatije Klimkin, rekavši da uopšte nije srećan kako je sastanak protekao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.