U trendu

Lavrov: Putin neće odbiti sastanak sa Zelenskim

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da predsednik Vladimir Putin neće odbiti sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim zbog razgovora o „specifičnim“ pitanjima.

„Nadam se da će se takva potreba pojaviti, ali prethodno je neophodno sprovesti celokupan rad koji je pokrenut na pregovorima u Belorusiji“, izjavio je ruski ministar, prenosi Sputnjik.

Lavrov je to saopštio na konferenciji nakon razgovora sa ukrajinskim ministrom Dmitrom Kulebom u Turskoj, a na pitanje novinara da li misli da će doći do nukleranog rata rekao da i ne želi da pomišlja da je moguć takav razvoj situacije.

„Ne želim da verujem, i ne verujem, da bi nuklearni rat mogao da počne“, naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije izjavio je da situacija u Ukrajini predstavlja borbu Rusije za pravo da postoji na političkoj karti sveta.

„Naravno, sada je reakcija Zapada na naše postupke potpuno pomahnitala, pokazuje da se zaista vodi borba na život i smrt, za pravo Rusije da postoji na političkoj karti sveta uz potpuno poštovanje njenih legitimnih interesa“, precizirao je Lavrov.

On je rekao da je Rusija do poslednjeg trenutka htela da reši pitanje osiguravanja svoje bezbednosti diplomatskim putem, i da je u tom smislu poslala dokument sa predlozima SAD i NATO po svim ključnim stavkama evropske bezbednosti, uzimajući u obzir interese svih strana na kontinentu, uključujući i Ukrajinu.

„Nama je rečeno da je Ukrajina njihova i da će oni zajedno sa Kijevom rešavati njenu sudbinu“, naglasio je Lavrov.

Takođe je rekao i da Rusija nikada nije koristila naftu i gas kao oružje, a da ako Evropa odluči da prestane da kupuje ruske energente, „Rusija je neće ubeđivati u suprotno“.

Lavrov je naveo i da Rusija smatra neprihvatljivim to što NATO odbija da uzima u obzir interese Moskve po pitanju širenja Alijanse, i da će iz ove krize izaći otrežnjene svesti i da više neće imati iluzije po pitanju saradnje sa Zapadom.

Prema njegovim rečima, Rusija će učiniti sve kako ne bi zavisila od Zapada u oblastima koje su od odlučujućeg značaja za zemlju.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, šef ruske diplomatije je ocenio da je Zapad za tren oka pogazio privatnu svojinu, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.