U trendu

Lavrov: RUS će preduzeti mere ako ne bude odgovora

MOSKVA – Rusija će preduzeti mere za otklanjanje pretnji po svoju bezbednost ako SAD i NATO ne odgovore na predloge Moskve o garancijama bezbednosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u intervjuu za agenciju RIA Novosti rekao da će, ako u razumnom roku ne usledi konstruktivan odgovor i ako Zapad nastavi svoju agresivnu liniju, Rusija biti prinuđena da preduzme sve neophodne mere kako bi obezbedila stratešku ravnotežu i eliminisala neprihvatljive pretnje za svoju bezbednosti.

Lavrov je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova neće dozvoliti da inicijative pređu u „beskrajne diskusije“.

Razgovori Ruske Federacije i SAD o ruskim predlozima za garancije bezbednosti zakazani su za 10. januar u Ženevi. Za 12. januar zakazan je sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu, a 13. januara o ruskim predlozima razgovaraće se u sedištu OEBS-a u Beču.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, koji sadrže odredbe o međusobnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i manjeg dometa i daljem neširenju NATO-a, uključujući i bivše republike S S SR-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar