U trendu

Lavrov sa Ćinom: Rusija i Kina imaju dalekosežne planove za razvoj saradnje

NJU DELHI – Rusija i Kina imaju dalekosežne planove za razvoj bilateralne saradnje, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa kineskim kolegom Ćin Gangom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju.
Lavrov je čestitao Ćinu imenovanje za ministra spoljnih poslova, izrazivši uverenje da će obezbediti kontinuitet i postepeni napredak u svim oblastima saradnje, uključujući trgovinu, ekonomiju i kulturu, preneo je TAS S.
Lavrov je istakao da Rusija i Kina imaju napornu spoljnopolitičku agendu, uzimajući u obzir ulogu koju dve zemlje imaju kao stabilizujući faktor u sistemu međunarodnih odnosa.
Zahvaljujući strateškoj ulozi lidera Kine i Rusije, odnosi dve zemlje predstavljaju pozitivan primer odnosa između velikih sila, rekao je Ćin.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina postigle su širok konsenzus o brojnim pitanjima tokom posete Moskvi krajem februara direktora Kancelarije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Vang Jia.
Vang Ji je posetio Rusiju od 21. do 22. februara, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sekretarom Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim, kao i Lavrovim.

Očekuje se da će danas na sastanku ministara spoljnih poslova G20 biti reči o ratu u Ukrajini, prehrambenoj i energetskoj bezbednosti, saradnji u oblasti održivog razvoja, borbi protiv terorizma, kao i humanitarnoj i drugoj pomoći u slučaju prirodnih katastrofa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar