U trendu

Lavrov: SAD posvećene potkopavanju pravoslavlja u svetu

MOSKVA – SAD stoje iza cilja nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine da oduzme imovinu Moskovskoj partrijaršiji, a sličan scenario za stvaranje samostalnih crkava postoji u Belorusiji i Crnoj Gori, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, glavni cilj nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine je oduzimanje imovine Moskovske patrijaršije i iza toga stoje SAD.

„Koliko su ozbiljne izjave da su Amerikanci posvećeni cilju da potkopaju pravoslavlje u svetu? Mi to znamo, a oni to ne kriju“, rekao je Lavrov na 25. forumu savremenog novinarstva „Sva Rusija 2021“, prenela je agencija RIA Novosti.

On je podsetio da je za vreme mandata Donalda Trampa, američki predsednik imao specijalnog izaslanika za slobodu veroispovesti, koji je aktivno radio na tome da carigradski patrijarh Vartolomej da tomos (crkveni akt priznanja) raskolnicima u Ukrajini – čime je i formirana nekanonska pravoslavna crkva u Ukrajini.

„Sada je glavna briga da se od kanonske UPC – Moskovske patrijaršije uzmu imovina, crkve i parohije“, istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, carigradski patrijarh Vartolomej direktno zavisi od SAD.

Lavrov je istakao da je sličan scenario za stvaranje samostalnih crkava postoji u Belorusiji i Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar