U trendu

Lavrov: Sastanak sa Blinkenom konstruktivan

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je kao konstruktivan sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Rejkjaviku.

Lavrov je ocenio da dve strane razumeju potrebu „za prevazilaženjem nezdrave situacije koja je stvorena u odnosima Moskve i Vašingtona prethodnih godina“, prenosi RIA Novosti.

„Mnogo je blokada, nije ih lako razbiti, ali osetio sam da su Entoni Blinken i njegov tim odlučni da to urade“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Govoreći o radu diplomatskih predstavništava u Rusiji i Sjedinjenim Državama, Lavrov je ocenio da lančana reakcija međusobnog zatvaranja diplomatskih predstavništava nikome ne odgovara i dodao da će biti pripremljeni predlozi za predsednike o tom pitanju.

Lavrov je naveo da je sa američkim kolegom razgovarao o nizu međunarodnih pitanja – situaciji na Korejskom poluostrvu, obnavljanju zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i situaciji u Avganistanu.

Pregovori između Lavrova i Blinkena u Rejkjaviku trajali su skoro dva sata. Otvarajući sastanak, koji je bio i prvi susret na visokom nivou predstavnika Bajdenove administracije i njegovog ruskog kolege, Lavrov je rekao da Moskva i Vašington moraju da odluče kako da dalje razvijaju odnose, pošto postoje ozbiljne razlike.

Blinken je ocenio da Sjedinjene Države i Rusija mogu da rade u raznim pravcima, uprkos postojanju razlika, i istakao da će, ako lideri zemalja sarađuju, svet postati sigurniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.