U trendu

Lavrov: Tražili smo stenogram da utvrdimo šta je rekao Borelj na konferenciji u Pragu

MOSKVA – Moskva je zatražila stenogram obraćanja šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja na međuparlamentarnoj konferenciji u Pragu kako bi utvrdila da li je nazvao Rusiju „fašističkom“, saopštio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Tokom međuparlamentarne konferencije u Pragu, posvećene pitanjima spoljne politike i bezbednosti, Borelj je, odgovarajući na pitanja poslanika, prešao na maternji, španski jezik kako bi, kako je naveo, preciznije i brže odgovorio na veći broj pitanja.

Prevod na engleski jezik obezbedila je Češka, a u prenosu se nije čulo šta govori Borelj, nego prevodilac, prenosi Sputnjik.

Estonski poslanik je tokom sednice postavio pitanje koristeči formulaciju „fašistička Rusija“, a Borelj je u odgovoru citirao pitanje, pominjući isti izraz.

Međutim, prevodilac nije naglasila da je to bio citat, već je to predstavila kao izjavu Borelja.

„Od kabineta Borelja smo zatražili stenogram njegovog govora na španskom jeziku. Nisu nam ga dali. Insistiraćemo na potpunom razjašnjenju, i ako danas ne dobijemo taj stenogram na španskom jeziku, izvući ćemo odgovarajuće zaključke“, poručio je Lavrov.

On je dodao da, ako se potvrdi ono što je preneto u svetskim medijima, a to je da je Borelj nazvao Rusiju „fašističkom“, „onda će ruska strana razmisliti kako će dalje sarađivati sa tim ljudima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.