U trendu

Laž da je Kosovo preko Austrije dobilo pozivni telefonski broj

Šef beogradskog tima u pregovorima sa Prištinom Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da je potpuna neistina da je Kosovo posredstvom Austrije dobilo međunarodni telefonski pozivni broj kako je to izjavila šefica kosovske delgacije Edita Tahiri.

Đurić je naglasio da Kosovo može dobiti telefonski broj od Međunarodne unije za telekomunikacije „jedino ako to zatraži Sbija kao država članica UN“ i to tako da Kosovo dobije poseban pozivni broj „kao geografska oblast u sklopu Srbije“.

On je rekao da je zbog toga uputio oštar protest posrednicima u dijalogu u Evropskoj službi za spoljne  poslove i zatražio da prištinskoj delegaciji nalože da ne iznose neistine o sadržini razgovora.

Šef srpske delegacije je upozorio da prištinska strana „iznošrnjem neistina o sadržaju razgovora pokušava da isprovocira prekid razgovora, odnosno da dovede do njihovog neuspeha“.

On je objasnio da pošto Kosovo nije međunarodno priznata država članica UN može jedino dobiti telefonski pozivni broj ako se sa tim saglasi i od Međunarodne unije za telekomunikacije zatraži Srbija.

Đurić je kazao da prištinske vlasti „ako smatraju da same mogu to da izdejstvuju, neka to onda i učine“ ali je prinmetio da ne vidi zašto bi onda prištinska strana uopšte učestvovala u razgovoru o  telekomunikacijama.

Suština razgovora i rešenje, prema Đurićevim rečima, jeste  da srpski Telekom dobije licencu za rad na Kosovu i da tarife za razgovore budu uvek lokalne „ako pozivi idu sa Kosova u ostatak Srbije, kao na primer iz Kosovske Mitrovice u Niš“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar