U trendu

Le Drian: Lako naoružanje sa Balkana, pretnja za evropsku bezbednost

Milioni komada lakog oružja koji cirkulišu na Balkanu predstavljaju „veliku pretnju za evropsku bezbednost“, izjavio je danas šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian i dodao da su tokom napada 2015. godine u Francuskoj korišćene izmedju ostalog švercovane puške, srpske verzije ruskog kalašnjikova.

To oružje „predstavlja veliku pretnju za evropsku bezbednost“, rekao je Le Drian na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim kolegom Hajkom Masom, i dodao da je situacija neprihvatljiva jer „teroristi i kriminalci nastavljaju da ubijaju ljude po čitavoj Evropi“.

„Evropska policijska služba (Evropol) ocenjuje da izmedju tri i šest miliona komada vatrenog oružja trenutno cirkuliše po zemljama Zapadnog Balkana. To je ogroman broj“, rekao je francuski ministar aludirajući na Hrvatsku, BiH, Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Prema njegovim rečima, oružje sa tog područja u većini slučajeva koriste kriminalne i terorističke mreže.

Francuski sudija zadužen za kriminalne afere Rober Želi ocenio je da se 2016. srpski milje pojavljuje u jednoj trećini (31,5 odsto) istraga vodjenih u Francuskoj a koje se odnose na medjunarodni šverc oružja.

Francuska planira da doprinese finansiranju opreme i softvera za identifikaciju koju bi koristile snage bezbednosti, rekao je Le Drian i dodao da Pariz takodje planira postavljanje funkcije saradnika zaduženog za borbu protiv šverca vatrenog oružja u svojoj ambasadi u Beogradu.

Le Drian je rekao da je tokom napada u januaru i novembru 2015. u Francuskoj korišćeno švercovano oružje s tog područja.

Napadači su 13. novembra 2015. godine u Parizu i periferiji koristili izmedju ostalog i srpsku verziju (zastava) ruskog kalašnjikova AK 47, dodao je šef francuske diplomatije.

Le Drian i Mas su se danas sastali u sklopu francusko-nemačke koordinacije borbe protiv šverca vatrenog oružja na Zapadnom Balkanu. Ta inicijativa je pokrenuta krajem 2017. godine,  u nameri da se odredjeni ciljevi postignu do 2024.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.