U trendu

Le Drian: Sporazum Aukus nož u leđa Francuskoj

VAŠINGTON – Bezbednosno partnerstvo SAD sa Australijom i Velikom Britanijom u zoni Indo-Pacifika, koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Australiji, dočekano je kritikama od strane Kine, ali i zapadnih saveznika poput Francuske.

Novi pakt nazvan Aukus doživljava se kao nastojanje ovih zemlja da se udruže protiv sve većeg jačanja Kine, ali je njegova prva konkretna posledica raskidanje ugovora koji je Australija ranije sklopila sa Francuskom o isporuci podmornica, što je izazvalo negodovanje Pariza, prenosi BBC.

Kina je danas objavila da ovaj sporazum smatra krajnje neodgovornim, a portparol ministarstva inostranih poslova Zao Liđijan rekao je da on ozbiljno narušava regionalni mir i stabilnost i pojačava trku u naoružanju.

Kineska ambasada u Vašingtonu takođe je reagovala i poručila je Vašingtonu, Londonu i Kanberi da se oslobode hladnoratovskog mentaliteta i ideoloških predrasuda.

Novi pakt je, takođe, otvorio spor sa Francuskom, koja je sada izgubila ugovor sa Australijom o izgradnji 12 podmornica.

„To je zaista nož u leđa“, komentarisao je francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv Le Drijan ovaj sporazum za radio “Frans Info”.

Novo partnerstvo tri zemlje najavljeno je u sredu na zajedničkoj video konferenciji za novinare predsednika SAD Džozefa Bajdena, britanskog premijera Borisa Džonsona i australijskog premijera Skota Morisona.

Australija će kroz sporazum dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbednosti, koje omogućava da tri zemlje razmenjuju informacije i tehnologiju u više oblasti, uključujući veštačku inteligenciju, sajber prostor, podvodne sisteme i sposobnosti za dalekometne napade.

Kanbera je 2016. godine izabrala francusku Naval Grup, za strateško partnerstvo vredno 40 milijardi evra u izgradnji nove podmorničke flote koja je planirana da zameni njene više od dve decenije stare podmornice „Kolins“, što je predstavljalo jedan od najunosnijih odbrambenih poslova na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.