U trendu

Le Drijan: Evropa ostaje ujedinjena u vezi sporazuma s Iranom

BRISEL – Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je danas u Briselu da Evropa ostaje ujedinjena u nastojanjima da sačuva nuklearni sporazum s Iranom.

On je dodao da Teheran treba da promeni svoju odluku u vezi nepridržavanja delova tog sporazuma, prenela je agencija Rojters.

Prema rečima šefa francuske diplomatije, odluka Teherana da smanji obaveze preuzete sporazumom nakon što su SAD prošle godine napustile sporazum, „loš je odgovor na lošu odluku“.

U Briselu se danas održava sastanak ministara spoljnih poslova EU, na kojem će se pokušati naći rešenje da se smanje napetosti između Irana i SAD i inicirati dijalog s ciljem da ne dođe do napuštanja sporazuma iz 2015. godine.

Iran je 2015. godine sa svetskim silama postigao sporazum o ograničenju obogaćivanja uranijuma u zamenu za ublažavanje sankcija.

Iz tog sporazuma se u maju prošle godine povukao američki predsednik Donald Tramp, koji je potom uveo oštre sankcije Teheranu.

Iran je početkom jula ove godine prekoračio ograničenje za obogaćivanje uranijuma od 3,67 odsto, a što je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar