U trendu

Le Pen: Ako pobedi Rusija-katastrofa, ako pobedi Ukrajina-počeće svetski rat

PARIZ – Liderka francuskog Narodnog pokreta Marin Le Pen upozorila je da će, ukoliko Rusija pobedi, to biti katastrofa, ali da će, ako pobedi Ukrajina, početi Treći svetski rat.

Le Pen je u intervjuu za grupu medija, među kojima je i španski El Pais, rekla da kada nacija poput Rusije napada drugu naciju i preti njenom suverenitetu, ne postoji mogućnost distanciranja i mora da se zauzme stav.

Kaže i da Rusiji treba uvesti sankcije, ali ne u energetskom sektoru, kao i da treba pregovarati o miru.

„Ako Rusija dobije rat, to je katastrofalno jer će sve zemlje s teritorijalnim sukobom misliti da ga mogu da ga reše oružjem. Ako Ukrajina pobedi, to će značiti da je NATO ušao u rat, jer sam uverena da Ukrajina, bez pomoći NATO, ne može vojno da pobedi Rusiju. A to znači da je Treći svetski rat počeo. Ako nastavimo da dostavljamo oružje Ukrajini, kao sada, suočavamo se sa novim 100-godišnjim ratom, što je, s obzirom na ljudske gubitke, užasno“, rekla je ona.

Govoreći o izborima u Francuskoj, Le Pen je rekla da se u Francuskoj događa tačno ono što je ona predviđala u predizbornoj kampanji, kao i da dobija sve veće poverenje građana Francuske.

„Za nekoliko godina smo od najomraženije stranke u Francuskoj, postali najomiljenija. Nikada nismo bili ekstremni desničari, jer se radikalno protivimo nekim principima karakterističnim za ovu struju, poput antiparlamentarizma, odbacivanja pluralizma i upotrebe nasilja. Smatramo da je nacija političko srce našeg projekta“, rekla je ona.

Iako je Le Pen pozdravila to što se francusko predsednik Emanuel Makron distancirao od SAD u pogledu Kine, kritikuje ga zbog evropskog suvereniteta jer, kako kaže, da bi postojao suverenitet, potreban je narod, a nema evropskog naroda.

„Još sam evroskeptik i svakim danom koji prolazi sve sam više skeptična. Nisam skeptična prema Evropi, već prema političkoj organizaciji Evrope“, rekla je Le Pen.

Kada se radi o imigraciji, ona je kazala da bi, da dođe na vlast, u Ustav Francuske unela odredbu kojom se Francuzima daje prednost nad strancima u pristupu radnim mestima, stanovima i socijalnim beneficijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.