U trendu

Le Pen Belgijancima: Glasajte za desničarsku Flams Belang

BRISEL – Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen pozvala je danas u Briselu Belgijance da glasaju za flamansku desničarsku stranku Flams Belang na izborima za Evropski parlament.

„Kao desničarske stranke, dugo smo ostali izolovani u Evropi“, kaže Le Pen, koja je na čelu francuske partije Nacionalni front, prenosi novinska agencija Belga.

„Sada imamo šansu da promenimo Europu iznutra“ rekla je ona i navela da je moguća Evropa „a la kart“ (jelovnik po slobodnom izboru) – Evropa saradnje među narodima, piše Politico.

Nacionalni front se udružio sa drugim evroskeptičkim grupama iz Italije, Nemačke, Danske i drugih, sa ciljem formiranja populističke supergrupe u Evropskom parlamentu.

Le Pen se distancirala od druge flamanske nacionalističke partije u belgijskoj politici, Nove flamanske alijanse, poznate kao N-VA.

„Mnogo se priča, ali kada dođu na vlast, ništa se ne dešava. Šta je N-VA učinio u pogledu borbe protiv imigracije? Ništa“, rekla je Le Pen, navodi Belga.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, lider krajnje desničarske Lige, zvanično je pokrenuo krajnje desničarski savez na jednom događaju u aprilu, iako članovi Nacionalnog fronta nisu bili prisutni.

Na mitingu u Bugarskoj u petak, Le Pen je odbacila navode da je u zavadi sa Salvinijem, rekavši „da između nas nema konkurencije; postoji samo solidarnost“, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.