U trendu

Leđeri: EU se priprema za priliv Avganistanaca

VARŠAVA – EU se priprema za priliv Avganistanaca koji traže azil, bez obzira da li masovno beže od nove talibanske vlade ili ne, rekao je šef Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) Fabriće Leđeri, napominjući da su milioni već raseljeni u susednim zemljama.

U intervjuu Rojtersu Leđeri, generalni direktor Fronteksa, rekao je da se to telo priprema za mogući skok, kako tradicionalnim rutama iz Turske do Grčke, tako i novim rutama, poput Belorusije, koju Brisel optužuje za slanje ilegalnih migranata preko granice.

Fronteks prati šta se dešava unutar samog Avganistana, ali i drži na oku avganistanske zajednice u susednim državama, rekao je on, navodeći Iran, Pakistan, Tursku, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan.

„Naša očekivanja su da će, zavisno od toga šta se događa u Avganistanu, ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita pokušati da pobegnu iz Avganistana“, rekao je Leđeri.

„Ali ono što će se najverovatnije prvo dogoditi je da bi avganistanske zajednice koje žive u inostranstvu mogle da pokušaju da se presele u Evropsku uniju“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.