U trendu

Letica: Ima tu nemara, ali i korupcije

ZAGREB – Bivši šef hrvatske tajne službe Ante Letića nije danas isključio mogućnost da je nedavni nestanak jahte ruskog oligarha bliskog predsediku Rusije Vladimiru Putinu, koja je zbog sankcija EU bila blokirana u luci na hrvatskom ostrvu Murter, zbog nemara, ali i korupcije.

“Verovatno se radi, neću reći o nekom nemaru, ali indolentnosti državnih tela i organa, verovatno ima i korupcije u ovome i zato je potrebno ne samo da se izjasne lučki kapetani, lučke vlasti, policija i tako dalje, nego i SOA, da to istraži, da vidi zapravo što je nemar, neodgovornost, indolentnost, a što je korupcija. Neko će morati da odgovara za to“, rekao je Letica u izjavi za zagrebačku N1 tv.

Čudno mu je, kazao je, kako je moguće da jahta koja je bila na suvom dospe u more. “Onda je posada bila tu i otplovili su u Dubrovnik, obavili pojedinosti koje treba obaviti – odobrenja lučkih vlasti, dopune gorivo, i otplovila je iz hrvatskih teritorijalnih voda. To treba viđeti i mislim da će tu i Državno tužilaštvo dati pravnu kvalifikaciju tog dela. Treba videti gde je indolentnost, neodgovornost, nemar tela države, a gde korupcija, mito i tako dalje i svako u skladu sa svojim delom odgovornosti treba da odgovara“, izričit je Letica.

Izrazio je nadu da su sve svi u lancu odlučivanja zbog ovoga slučaja probudili i da su, kako kaže, uočili nepravilnosti i priznine koje treba.

Jahta ruskog oligarha bliskog Putinu, kako su preneli ranije hrvatski mediji, nestala je, a državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Frano Matušić rekao je nedavno da je istraga o ovom slučaju u toku i da zato ne može da iznosi više detalja.

Reč je o jahti „Irina VU“ ruskog oligarha Ališera Usmanova koja je još u oktobru nestala iz Hrvatske, uz prethodnu policijsku i graničnu kontrolu i kontrolu Lučke kapetanije.

Premijer Andrej Plenković je prošle sedmice da je istraga u toku i da još nema informacije kako je nestala pomenuta jahta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.