U trendu

Leven: Biće ovo teške četiri godine

KOPENHAGEN – Poslanici švedskog parlamenta izabrali su manjinsku vladu levog centra premijera Stefana Levena koji je ocenio da će period od naredne četiri godine biti „težak“.

AP podseća da je uspostavljanjem nove vlade okončan četvoromesečni politički zastoj u toj zemlji tokom kojeg je Leven obavljao dužnost tehničkog predsednika vlade.

„Biće ovo težak četvorogodišnji period. Švedska dobija moćnu vladu koja ne zavisi od Švedskih demokrata“, kazao je Leven.

AP navodi da su političari u Švedskoj nastojali da formiraju vladu bez Švedskih demokrata, stranke za koju agencija tvrdi da ima neonacističke korene, a bila je trećeplasirana na parlamentarnim izborima održanim 9. septembra prošle godine.

U ime partije Liberala koja je podršku Levenu podržala uzdržanim glasom u švedskom parlamentu, govorio je Jan Bjorklund koji je naglasio „kako su rasističke i populističke partije ojačale svoje pozicije širom sveta“.

Kako primer pomenuo je američkog predsednika Donalda Trampa, francusku partiju Nacionalni front na čelu sa Marin le Pen, premijera Mađarske Viktora Orbana i dodao „mi smo odabrali drugačiji put“.

S druge strane, lider Švedskih demokrata Džimi Akeson ,koji se nadao da će ostvariti veći politički uticaj, iznova je koristio reč „apsurdno“ opisujući pregovore o koalicionoj vladi, navodi agencija.

„Moja ambicija sada je da Švedske demokrate sada budu dominantna snaga u novoj snažnoj opoziciji desnog centra“, kazao je on.

Za vraćanje Levena, koji je na vlasti od 2014. godine, na funkciju premijera glasalo je 153 poslanika, 115 je bilo protiv, a 77 uzdržano.

Navodi se da je Levenu podršku pružila njegova Socijaldemokratska radnička partija Švedske i Zeleni, protiv njega je glasao blok stranaka desnog centra, dok su se tri manje stranke uzdržale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar