U trendu

Libanski predsednik: Premijer nam je otet, Saudijci da objasne

Libanski presednik Mišel Aun pozvao je Saudijsku Arabiju da razjasni zašto libanski premijer Saad Hariri ne može da se vrati kući iz Rijada odakle je pre nedelju dana objavio svoju ostavku.

Aun je, kako navodi visoki libanski zvaničnik, rekao stranim ambasadorima da je Hariri „otet“ i da treba da ima imunitet.

„Liban ne prihvata da njegov premijer bude u situaciji suprotnoj međunarodnim ugovorima“, rekao je Aun dodavši da bilo koji Haririjev potez ili izjava ne odražavaju realnost zbog njegovog nejasnog statusa.

Libanske vlasti veruju da Rijad drži Haririja na silu, a sličnu zabrinutost izneo je i francuski predsednik Emanuel Makron koji je Aunu u telefonskom razgovoru danas rekao da „libanski politički lideri treba da imaju slobodu kretanja“, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Rijad tvrdi da je Hariri slobodan a da je ostavku podneo zbog toga što je Hezbolah, libanski saveznik Irana, postao dominantan u njegovoj koalicionoj vladi.

Izvori bliski Haririju koji je dugododišnji saveznik Rijada, kažu da je Saudijska Arabija zaključila da on treba da ode zato što nije spreman da se suprotstavi Hezbolahu.

Kako navode, telefon mu je konfiskovan po dolasku u Rijad u petak prošle nedelje, da bi u petak bio nateran da se pojavi na saudijskoj televiziji i podnese ostavku.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je juče da je Saudijska Arabija objavila rat Libanu i optužio Rijad da je Haririjevom ostavkom želeo da destabilizuje Liban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.