U trendu

Libanski tužilac se usprotivio sudiji koji istražuje eksploziju u bejrutskoj luci

Glavni tužilac Libana Gasan Ovejdat se danas usprotivio sudiji koji vodi istragu o velikoj eksploziji u bejrutskoj luci 2020. godine, tvrdeći da se istraga ne može nastaviti dok pravosudni organi ne donesu odluku o tome.
Ovejdat je to učinio dan pošto je istražni sudija Tarek Bitar obnovio istragu posle 13 meseci prekida zbog tužbi optuženih političara, uključujući glavnog tužioca.

Libanski kasacioni sud, najviši u toj zemlji, nije doneo presudu o tim tužbama što je izgleda navelo Bitara da u ponedeljak obnovi istragu o slučaju.

Istraga je pretila da uzdrma vladajuću libansku elitu koju Libanci krive za korupciju i loše upravljanje zbog čega je zemlja dospela u ekonomsku krizu bez presedana u proteklih nekoliko godina.

U bejrutskoj luci je 4. avgusta 2020. godine eksplodiralo je gotovo 3.000 tona visoko eksplozivnog amonijum nitrata, koji se koristi za djubrivo.

Poginulo je 218 ljudi, a više od 6.000 je ranjeno i veliki delovi glavnog libanskog glavnog grada su razoreni u toj najvećoj nenuklearnoj eksploziji u svetu.

Četvrt miliona ljudi ostalo je bez svojih domova. Luka, carina i pravni dokumenti su kasnije otkrili da je amonijum nitrat godinama stajao nepropisno uskladišten u luci, a da su visoki političari i zvaničnici to znali. Istragu su blokirali libanski politički krugovi od decembra 2021.

Neki političari su tužili istražnog sudiju da krši ustav ili da je pristrasan, a bilo je izveštaja da mu se preti pa je vlada najavila da će mu pojačati bezbednost.

Bitar je u ponedeljak naredio oslobadjanje pet od 17 pritvorenih i optužio osam zvaničnika, medju njima obaveštajce general majora Abasa Ibrahima i general majora Tonija Salibu, te Ovejdata.

Danas je objavljeno da će Ovejdat tužiti Bitara, ali je AP-u rečeno da to nije tačno.

Istražni sudija je takodje pozvao 14 političara i sudske, bezbednosne i carinske zvaničnike na ispitivanje tokom februara.

Visoki zvaničnici su više puta od početka istrage odbijali da se odazovu.

Bitara su tužili i neki članovi porodica žrtava eksplozije, uključujući Ibrahima Hoteita koji je izgubio mladjeg brata i tvrdi da je sudija postao prepreka u pronalaženju istine.

Vodja proiranskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah je takodje kritikovao Bitarovu istragu označivši je velikom greškom i tražio da se smeni, ali poput ostalih nije ponudio dokaze za to.

Bitar je drugi sudija koji se bavi slučajem posle smene sudije Fadi Savana u februaru 2021. godine zbog tužbi da je pristrasan. Tužila su ga dva ministra.

U slučaju da i Bitar bude smenjen mogao bi to biti konačan udarac istrazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.