U trendu

Liberman: Netanijahu je saveznik Hamasa

TEL AVIV – Lider stranke Naš dom Izrael Avigdor Liberman optužio je premijera Benjamina Netanijahua da je ušao u sukob sa Hamasom kako bi izdejstvovao nove izbore u zemlji.

Bivši Netanijahuov saveznik je u subotu u u intervjuu za Kanal 12 naveo da tenzije nisu morale da dobiju ovakav razvoj i ocenio da je stateški cilj aktuelnog sukoba da se poboljša Netanijahuov status u izraelskoj javnosti kako bi zemlju „uvukao u pete izbore“.

„Dokle god je mandat za formiranje vlade u rukama (mandatara) Jaira Lapida, Netanijahu će održavati konflikt“, tvrdi Liberman.

On je Netanijahua nazvao „saradnikom Hamasa“, navodeći da je u interesu i izraelskog premijera i te organizacije da se neprijateljstva nastave, prenosi „Tajms of Izrael“.

Smatra da zarad bezbednosti stanovišta Izraela, sukob mora da se završi razoružavanjem Hamasa u okviru dogovora o ekonomskoj pomoći Gazi i vraćanjem tela dva izraelska vojnika koja drži Hamas.

„Ako se to ne dogodi, borili smo se ni zbog čega“, rekao je Liberman.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je 5. maja da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu.

Ako opozicija uspe da formira vladu to će značiti kraj vladavine Netanijahua, a u protivnom u Izraelu bi na jesen mogli da budu održani peti izbori od aprila 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.