U trendu

Libertas objavio još jedan izveštaj Europola

PODGORIA – Podgorički portal Libertas obelodanio je danas još jedan izveštaj Europola iz kojeg proizlazi da su policajci Ljubo Milović, koji je u zatvoru, i Petar Lazović, koji se nalazi u bekstvu, duboko involvirani u kriminalnu aktivnost krijumčarenja cigareta.

Navodi se da je u izveštaju Europola, dostavljenom još 16. jula 2021. godine crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu, stoji da su 2. februara 2021. godine SKY korisnici Petar Lazović i Ljubo Milović kreirali „čet grupu“ sa korisnikom Tot i da je ta grupa “kreirana isključivo u kriminalne svrhe krijumčarenja cigareta“.

“Lazović i Milović su duboko involvirani u ovu kriminalnu aktivnost i postoje na stotine poruka vezanih za ovu kriminalnu aktivnost. Ovaj čet je samo primjr koji oslikava njihov način rada (modus operandi). Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem cigareta, molimo pošaljite Europolu zahtev za dobijanje neobrađenih podataka“, piše u izveštaju u koji je portal Liberta imao uvid.

Portal, dodaje se, nije uspeo da sazna da li je neko od crnogorskih nadležnih organa poslao zahtev za dobijanje i podataka koje Europol nije obradio i da li su ih dobili.

Bivši glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, nakon što je od Europola, 16. jula 2021. godine, dobio izveštaj u kojem su ga iz te evropske Agencije za sprovođenje zakona obavestili da su policajci Lazović i Milović pripadnici organizovanog kriminalnog klana Kavač i da bi istraga usmerena na njih trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije, 14. septembra 2021. godine je, u ime Specijalnog državnog tužilaštva, tražio od Europola da mu pomognu i pošalju još podataka.

“Prema do sada prikupljenim podacima, postoji osnov sumnje da su policijski službenici Lazović Petar i Milović Ljubo prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su organizovali Kašćelan Slobodan i čiji su pripadnici Zvicer Radoje i druga lica“, piše u zamolnici koju je Katnić poslao Europolu, preneo je portal podgoričkih Vijesti.

U istom dokumentu, navodi se, stoji i da SDT sprovodi izviđaj, zbog postojanja osnova sumnje da su određeni policijski službenici u prethodnom periodu postali pripadnici kriminalne organizacije Kavač, koja je delovala na teritoriji Crne Gore i više drugih evropskih zemalja i protiv kojih se pred SDTsprovodi istraga u više krivičnih predmeta zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, ubistvo i drugih krivičnih dela.

Europol je odgovorio na Katnićev zahtev, ali je specijalni tužilac Saša Čađenović, 20. januara 2022. godine, odlučio da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Nakon što je Libertas u maju ove godine objavio samo deo nalaza Europola, Katnić je javno ustvrdio da je “Petar Lazović bio na tajnom zadatku i da je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima i da je o svim radnjama pravovremeno obaveštavao pretpostavljene”.

Milovića nije branio, niti je objasnio zbog čega je i protiv njega zatvorio istragu.

Katnić je u februaru iste godine završio tužilačku karijeru.

Nakon što je Libertas 3. maja počeo da objavljuje navode iz izveštaja Europola, novoizabrani glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, formirao je novi predmet koji je 18. jula rezultirao hapšenjem policajca Petra Lazovića i nalogom za hapšenje njegovog kolege Ljuba Milovića, koji je u bekstvu.

Libertas, navodi se, neće objaviti šifre pod kojima su bili registrovani kriptovani telefoni u aplikaciji, već samo kodna ili imena korisnika da, eventualno, ne bi naštetio istrazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar