U trendu

Libija: Dva civila ubijena u uličnim borbama u Tripoliju

TRIPOLI – Najmanje dve osobe, muškarac i žena, ubijeni su u tokom uličnih borbi u glavnom gradu Libije, Tripoliju, saopštili su medicinski izvori, javlja Rojters.

Intenzivne ulične borbe sukobljenih libijskih frakcija izbile su tokom protekle noći u prestonici Tripoliju i trajale su i toku dana.

Suparničke strane su intenzivno razmenjivale vatru, a čulo se i nekoliko detonacija.

Poslednjih nekoliko nedelja oko glavnog grada Libije grupisale su se i koncentrisale suprotstavljene oružane frakcije, a sukobi u centru Tripolija eskalirali su zbog pokušaja uspostavljanja kontrole nad libijskom vladom, potvrdili su očevici izveštaču Rojtersa.

Na slikama i video snimcima koji su objavljeni na mrežama vide se vojna vozila kako jure ulicama, borci koji pucaju i lokalno stanovništvo koje pokušava da ugasi požare.

Glavni poilitički sukob u Libiji vodi se između vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju sa Abdulhamidom al-Dbeibom na čelu i rivalske frakcije koju predvodi Fati Bašagom, a koju podržava parlament sa sedištem na istoku zemlje.

„Ovo je užasno. Moja porodica i ja nismo mogli da spavamo noćas zbog sukoba. Buka je bila toliko velika i zastrašujuća. Bili smo budni za svaki slučaj da moramo brzo da napustimo kuću. To je jeziv osećaj“, rekao je Abdulmenam Salem, stanovnik centralnog dela Tripolija.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji izrazila je zabrinutost zbog okršaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar