U trendu

Lider laburista se neće povući

Visoki predstavnik britanske opozicione Laburističke partije Džon Makdonel izjavio je danas da se lider te stranke Džeremi Korbin neće povući uprkos unutarstranačkih trvenja posle odluke Britanaca na referendumu da napuste Evropsku uniju (EU).

„Džeremi (Korbin) ne ide nikuda“, rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) Makdonel, šef laburističke vlade i senci i glavni Korbinov savetnik.

On je rekao da Korbin, koji je pre devet meseci izabran za lidera laburista uz podršku levog krila stranke, a i dalje uživa poverenje veliko broja članova partije.

Korbin se, medjutim, suočava sa otvorenom pobunom dela laburističkih poslanika i partijskog establišmenta, u jeku političkog previranja posle odluke Britanaca na referendumu da napuste Evropsku uniju, protiv čega su bili laburisti.

Britansku Laburističku partiju, koja se zalagala za ostanak Velike Britanije u EU, potresaju unutrašnji problemi, a njenu vladu u senci već su napustila dva ministra.

Korbin je najpre otpustio svog ministra spoljnih poslova u vladi u senci Hilarija Bena, nakon spora oko njegovog vodjstva posle britanskog referenduma.

„Treba nam snažno i efikasno rukovodstvo Laburističke partije koje je sposobno da pridobije podršku javnosti posle ishoda referenduma o članstvu u EU“, rekao je Ben.

On je rekao da je Korbin „dobar čovek, ali da nije lider“ i da je „to problem“.

Lider opozicione Laburističke partije suočava se s optužbama svojih poslanika da je vodio slabu kampanju za ostanak Velike Britanije u EU i suočava se s mogućim izglasavanjem nepoverenja.

Hajdi Aleksander, ministarka zdravlja u vladi u senci, podnela je ostavku zbog spora oko Korbinovog vodjstva posle britanskog referenduma, ubrzo pošto je lider laburista dao otkaz Benu.

BBC navodi da je i do polovine članova kabineta u senci spremno da podnese ostavku u pokušaju da primoraju Korbina da se povuče.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.