U trendu

Lider PzP ne veruje u bilo kakvu obnovu pregovora sa Urom i SNP-om

PODGORICA – Politička i institucionalna kriza u Crnoj Gori je sve dublja, a rešenja nema ni na vidiku, nakon što je prošle sedmice propao još jedan pokušaj da parlamentarna većina, koju čine stranke pobednice avgustovskih izbora 2020., formira 44. Vladu Crne Gore.

Pregovori o formiranju nove vlade propali su jer Socijalistička narodna partija (SNP) Vladimira Jokovića, GP Ura Dritana Abazovića i pokret CIVIS nisu dali saglasnost za sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi bila izglasana vlada mandatara Miodraga Lekića.

Predsednik Pokreta za promene (PzP), članice Demokratskog fronta, Nebojša Medojević kaže da je neophodan dijalog sa opozicijom o rešavanju političke krize u državi, ali da taj razgovor ne treba da inicira predsednica Skupštine iz SNP-a Danijela Đurović.

Dodao je da je politički stav Demokratskog fronta da treba istovremeno raspisati vanredne parlamentarne i redovne predsedničke izbore.

Medojević u izjavi za podgoričku Pobjedu kaže da je upravo SNP u dogovoru sa Urom minirala formiranje 44. vlade Crne Gore pa ceni da Danijeli Đurović ne pripada politička pozicija da inicira novi dijalog o rešavanju krize u Crnoj Gori.

DF je, prema njegovim rečima, veoma zainteresovan i spreman da, u najkraćem roku, otvori dijalog oko izbora svih sudija Ustavnog suda, kompletiranja Sudskog saveta i izbora VDT, pa očekuje da se ovi izbori i imenovanja realizuju kroz nadležne skupštinske odbore, u skladu sa procedurama definisanim Poslovnikom.

„Zbog toga cenim svrsishodnim da Đurović otkaže inicijativu koja je suvišna i neće dovesti do željenog rezultata. Od Đurović očekujem da u skladu sa njenim ovlašćenima, odmah postigne dogovor sa predsednikom države oko istovremenog raspisivanja vanrednih parlamentarnih i redovnih predsedničkih izbora“, naveo je Medojević.

Lider PzP ne veruje u bilo kakvu obnovu pregovora sa Urom i SNP-om.

„Ucenama Ure i SNP-a je došao kraj. Bio sam za to da se odmah nakon pada Krivokapićeve vlade ide na izbore, ali je DPS naivno prihvatio Abazovićevu prevaru i ušli smo u novi politički cirkus sa 43. Vladom. Kad je Abazović brutalno prevario i slagao Đukanovića, pala je i njegova Vlada. I ja sam opet insistirao na brzom dogovoru o vanrednim izborima i izglasavanju sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i VDT“, kaže Medojević i pojašnjava:

„Andrija Mandić je imao procenu da se može obnoviti većina od izbora 2020, a ja sam ga upozorio da je Abazović jedan prevarant i da je opasno ušao u kriminal i šverc cigareta i da se njemu ne može verovati. Kao obično, imao sam bolju procjenu i Abazović je, pod ucenama od švercerskog kartela kome pripada, ponovo slagao i prekršio dogovor o zakazivanju hitne sednice parlamenta za 19. januar“.

On je dodao da je njegovo interesovanje za čisto političku poziciju za kontrolu reformi bezbednosnog sektora dodatno zabrinulo duvansku mafiju i, kako tvrdi, ,,motivisalo ih da narede Dritanu da odmah sruši dogovor i izazove izbore“.

„Mislim da Joković i ne zna šta se dešava u odnosima Abazovića i duvanske mafije i da je ovde ispao dosta politički naivan i poslužio Dritanu kao paravan za odluku u razbijanju dogovora o formiranju 44. Vlade. Isključivo zaslugom Ure i SNP pregovori su propali i DF je već javno iskazao svoj politički stav da je neophodno raspisati vanredne parlamentarne i redovne predsedničke izbore u istom danu i otvoriti dijalog sa opozicijom oko raspisivanja izbora i izbora svih sudija Ustavnog suda, kompletiranje Sudskog saveta i izbora VDT“, naveo je Medojević.

Lider PzP zaključuje da su nakon ove, kako kaže, poslednje u nizu prevare i izdaje, Ura i SNP izgubili njihovo poverenje i kredibilitet da predlažu bilo šta.

„Buduće političke odluke o deblokadi političkog sistema i rešenju krize neće zavisiti od njih. Mogu slobodno da malo odmore glas“, kaže Medojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.