U trendu

Lider španske levičarske koalicije najavio podršku Sančesovim socijalistima

Lider španske levičarske koalicije Ujedinjene možemo (Unidas podemos) Pablo Iglesijas izjavio je da će posle današnjih izbora pomoći vladajućim socijalistima da formiraju stabilnu levu vladu i time spreče formiranje desne koalicione vlade.

Španci danas glasaju na četvrtim parlamentarnim izborima u poslednje četiri godine, pošto posle prethodnih, održanih 28. aprila, vladajuća Španska socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sančesa nije uspela da postigne sporazum s Iglesijasovom koalicijom, koja je na tom glasanju zauzela četvrto mesto.

„Mislimo da kombinacija hrabrosti koalicije Ujedinjene možemo i iskustva PSOE možemo da pretvorimo našu zemlju u referentnu tačku za socijalne politike“, kazao je danas Iglesijas.

Četiri vodeće liste na aprilskim izborima – PSOE, konzervativna Narodna stranka, stranka desnog centra Gradjani (Ciudadanos) i Ujedinjene možemo, fokusirale su svoje kampanje na pitanje nezavisnosti Katalonije i moguće jačanje krajnje desne stranke Voks koja je u aprilu dobila 10,3 odsto glasova.

Očekuje se da će Sančesova PSOE, koja je u aprilu dobila najviše glasova, ali nije uspela da obezbedi podršku većine poslanika, ponovo biti prva i da opet neće imati dovoljno glasova da samostalno formira vladu.

To znači da bi Španija ponovo mogla da se suoči s još jednim političkim ćorsokakom i mesecima bez stabilne vlade.

Sančes koji je postao premijer u junu 2018. pošto je parlament izglasao nepoverenje konzervativnoj vladi Marijana Rahoja, rekao je danas posle glasanja da je veoma važno da Španija ojača demokratiju glasanjem i „ohrabrio sve gradjane da izadju na izbore“.

Njegova PSOE dobila je 123 mandata na aprilskim izborima, Narodna stranka osvojila je 66 mesta, Gradjani 57, Ujedinjene možemo 42, dok je Voks dobio 24 poslanika.

Ekstremno desni Voks Santjaga Abaskala je sa Narodnom strankom Pabla Kasada i Gradjanima Alberta Rivere već formirao mnoge gradske i regionalne vlade. Ako bi zajedno imale većinu, te tri partije bi se udružile i smenile premijera Sančesa, koga desna opozicija vidi kao previše blagog prema katalonskom separatističkom pokretu.

Ankete pokazuju da bi izlaznost mogla da utiče na rezultate izbora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da je do 18.00 glasalo 56,86 odsto od 37 miliona birača, četiri odsto manje nego na prethodnim izborima u tom periodu.

Analitičari navode da slabija izlaznost tradicionalno šteti levim strankama.

Birališta se zatvaraju u 20.00 po centralnoevropskom vremenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.