U trendu

Lideri desnice odlučni da se Netanjahu ne vrati na vlast

TEL AVIV – Dva ključna desničarska ministra u odlazećoj koalicionoj vladi Izraela obećala su danas da će sprečiti povratak bivšeg premijera Benjamina Netanjahua, dok se zemlja priprema za pete izbore u tri godine, u kojima se prema anketama ne vidi jasan pobednik, prenosi Rojters.

Tanka parlamentarna većina urušena je sukobima, a premijer Naftali Benet je u ponedeljak najavio da će raspustiti Kneset i da će ministar spoljnih poslova Jair Lapid preuzeti privremeno najvišu funkciju.

Taj kolaps i izgledi za izbore već u oktobru, oduševili su Netanjahua, ocenjuje britanska agencija podsetivši da je on izraelski lider sa najdužim stažom koji je svrgnut pre godinu dana nakon što je Benet okupio šaroliku koaliciju desnih, liberalnih i arapskih političara.

Netanjahu je u ponedeljak uveče rekao da će njegova partija Likud predvoditi sledeću vladu, izjavivši: „Ovde se dogodilo nešto sjajno“, navodi Rojters.

Istraživanja konstatno daju Likudu oko 30 od 120 mesta u parlamentu, što bi ga učinilo pojedinačno najsnažnijom strankom, ali bi im za vladu bila potrebna podrška ideološki srodnih partija, uključujući sadašnje partnere u Benetovoj koaliciji.

Dvojica od njih,ministar finansija Avigdor Liberman i ministar pravde Gideon Sar, odbacili su udruživanje snaga sa Netanjahuom, kome se sudi po optužbama za korupciju, koje on negira, navodi Rojters.

„Neću vraćati Bibija (Netanijahua) nazad. Svi članovi stranke su uz mene. Niko neće podleći nagovorima i preći u Likud“, rekao je Sar novinarima.

Liberman je na konferenciji za štampu poručio da poslanici koalicije mogu da povežu predlog za raspuštanje Kneseta sa predlogom zakona kojim bi se sprečilo da lice koje se suočava sa optužnicom za krivično delo bude na čelu vlade, prenosi Rojters.

Šef izraelske diplomatije Jair Lapid izjavio je u ponedeljak da neće čekati nove izbore kako bi se uhvatio u koštac sa brojnim izazovima i da će se sa njima suočiti čim preuzme mesto privremenog premijera od aktuelnog predsednika vlade Beneta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar