U trendu

Lideri EU 30. maja o Ukrajini, energentima, hrani, odbrani. . .

BRISEL, 27. maja ( Tanjug) – Lideri EU okupiće se u ponedeljak, 30. maja na specijalnom dvodnevnom sastanku u Briselu kako bi razgovarali o Ukrajini, energetici, snabdevanju hranom i odbrani.

Sastanku EU lidera će se video linkom pridružiti i ukrajinksi predsednik, Volodomir Zelenski, a iz Brisela ponavljaju da će nastaviti sa političkom, vojnom i finansijskom podrškom Ukrajini i pritiskom na Rusiju.

”Jedna od naših najhitnijih briga je da pomognemo ukrajinskoj državi, zajedno sa međunarodnim partnerima, u ispunjavanju njenih potreba za likvidnošću. Takođe ćemo razgovarati o tome kako najbolje da organizujemo našu podršku obnovi Ukrajine, jer će biti potreban veliki globalni napor da se zemlja ponovo izgradi”, naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U pozivnom pismu liderima EU, Mišel najavljuje da će se na najvišem nivou u Briselu ponovo razgovarati o energentima, cenama energije i prekidom zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

On dodaje da rat u Ukrajini, pored energenata, ima dramatičan efekat i na globalnu bezbednost hrane.

”Cene hrane su skočile i suočavamo se sa ozbiljnim rizicima od gladi i destabilizacije u mnogim delovima sveta. Na sastanku ćemo razgovarati o konkretnim načinima da se pomogne Ukrajini da izvozi svoje poljoprivredne proizvode koristeći infrastrukturu EU”, kaže Mišel.

Kao još jednu temu, koju je rat u Ukrajini nametnuo u prvi plan, Mišel navodi i potrebu za jačanjem odbrane EU i najavljuje liderima da se pripreme za razgovore o investicijama i koordinaciji u pogledu zaliha, ali i izgradnji evropske vojne industrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar