U trendu

Lideri EU će pomoći UKR, nesložni o ograničenja cene gasa

PRAG – Lideri Evropske unije danas su se u Pragu složili da daju veću finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, ali nisu približili stavove o donošenju odluke o tome da li i kako ograničiti cene gasa, izvestio je Rojters.

Većina članica EU želi ograničenje cena gasa, ali se ne slažu oko detalja, pa opcije uključuju ograničenje na sav gas, „dinamički koridor“, gornju granicu cene gasa koji se koristi posebno za proizvodnju električne energije ili samo za ruski gas.

„Svi se slažu da treba da snizimo cene struje, ali nema dogovora koje instrumente bi tačno koristili u tom cilju“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Irski premijer Majkl Martin, takođe, je rekao da treba uraditi mnogo posla pre nego što se postigne sporazum.

Italijanski premijer Mario Dragi kazao je da će Evropska komisija predstaviti na sledećem sastanku lidera EU 20. i 21. oktobra širi paket kratkoročnih mera za snižavanje cena i dugoročnije korake za izmenu tržišta električne energije.

Nemačka, Danska i Holandija protive se ograničenju, zabrinute da bi to otežalo kupovinu gasa koji je njihovim ekonomijama potrebno i umanjilo svaki podsticaj za smanjenje potrošnje.

Varšava je napala Berlin zbog plana da potroši do 200 milijardi evra subvencija kako bi zaštitila nemačke potrošače i preduzeća od rastućih troškova energenata.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da su na skupu razjašnjeni „nesporazumi“ oko berlinskog paketa, koji je branio kao ispravnu stvar, dodajući da Francuska, Holandija i druge države imaju svoje mere podrške.

Evropski blok je sedam mesci od početka napada Rusije na Ukrajinu uspeo da pokaže jedinstvo obećavajući stalnu podršku Ukrajini, navela je agencija.

„Odlučni smo da mobilišemo sve moguće alate i sredstva da podržimo Ukrajinu finansijskim sredstvima, pružimo joj vojnu podršku, humanitarnu i naravno političku podršku“, izjavio je predsedavajući samita Šarl Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će evropski blok podržati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“.

Odluka je usledila nakon što se predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio liderima EU putem video linka.

„Rusija je donela rat našoj zemlji… I samo zahvaljujući činjenici da je ukrajinski narod zaustavio ovu invaziju Rusije, Rusija još ne može da donese isti rat u druge delove Evrope, posebno u baltičke zemlje, Poljsku i Moldaviju“, rekao je Zelenski, prema transkriptu objavljneom na njegovom sajtu.

On je zatražio više vazdušnih sistema za odbranu ukrajinske energetske infrastrukture od ruskih napada, međunarodni pritisak da se ruske trupe uklone iz nuklearne elektrane Zaporožje i sredstva za obnovu Ukrajine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je raije danas države članice da izdvoje više novca za troškove vojne podrške Ukrajini.

„Zamoliću lidere EU da podrže predlog nove tranše za Evropski mirovni fond, za pružanje vojne podrške Ukrajini, takođe i misije obuke“, rekao je Borelj novinarima nakon što je stigao na samit EU u Prag.

Šolc je kazao da će Nemačka dati važan doprinos evropskoj misiji obuke, ali je, uoči međunarodne konferencije o tom pitanju koja će biti održana 25. oktobra u Berlinu, takođe, upozorio da će obnova Ukrajine trajati dugi niz godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.