U trendu

Lideri EU postizu ”politicki dogovor”o embargu na rusku naft

BRISEL – Lideri EU 27 na današnjem sastanku u Briselu pokušaće da postignu politički dogovor o embargu na rusku naftu, najavljeno je iz diplomatskih izvora Unije.

Nakon što ambasadori EU nisu ni jutros uspeli da postignu konsenzus o šestom paketu sankcija, pri čemu je glavni ”kamen spoticanja” bio dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, neimenovani EU zvaničnik je dva sata pred početak samita najavio da će lideri ipak razgovarati o embargu koji bi trebalo da se odnosi na ”uvoz nafte u EU morskim putem”, a koji pokriva dve trećine ukupnog uvoza ruske nafte iz Rusije.

”Ovo bi bilo izvanredno dostignuće za EU koja je i potpunosti ujedinjena i posvećena jačanju pristisaka na Rusiju”, naveo je EU zvaničnik.

Dodaje se se da bi ovaj politički dogovor uključivao i pojedina izuzeća kad je reč o nabavci nafte za neke države članice kao i da je embargo na rusku naftu samo deo šestog paketa sankcija koji podrazumeva oduzimanje svift transkacija najvećoj ruskoj banci Sberbanci, zabranu rada još nekim ruskim državnim medijima, kao i pojedinačne sankcije za neke osobe, uključcujući i one koji su počinile ratne zločine, ali i za ruskog patrijarha Kirila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar