U trendu

Lideri EU potvrdili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu

BRISEL – Lideri Evropske unije danas su na redovnom decembarskom samitu u Briselu potvrdili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

„Evropski savet podržava zaključke Saveta EU od 13. decembra o procesu proširenja i stabilizacije i pridruživanja i slaže se da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata”, zaključili su lideri Unije.

Ministri za evropske poslove Unije su u ponedeljak postigli konsezus oko dodeljivanja statusa kandidata BiH.

Više zemalja članica podržalo je kandidatski status za BiH na sastanku ministara početkom ove nedelje, a protivnici su bili Francuska, Holandija i donekle Nemačka.

Međutim, Holandija je još u ponedeljak najavila da se neće protiviti odluci.

Da bi proces evropske integracije za BiH mogao da napreduje, Evropska komisija je postavila osam uslova.

BiH treba da usvoji izmene u Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, da usvoji zakone o Visokom sudskom i tužilačkom savetu i o sudovima Bosne i Hercegovine, kao i zakon o sprečavanju sukoba interesa.

BiH treba da pojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, da radi na efikasnoj koordinaciji kapaciteta upravljanja granicom i poboljša sistem azila, da zabrani torture i zlostavljanja, da garantuje slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara i da pokaže rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

BiH je podnela zahtev za članstvo u EU 2016. godine, a EK je u oktobru preporučila zemljama članicama da joj dodele status kandidata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.