U trendu

Lideri EU: Primirje korak ka rešenju sukoba Izraela i Hamasa

BRISEL – Čelnici Evropske unije pozdravili su danas dogovor Izraela i palestinskog pokreta Hamas o prekidu vatre u Pojasu Gaze i naglasili da je to važan, ali prvi korak u obezbeđivanju trajnog rešenja.

Oni su taj potez ocenili kao važan korak ka stabilnosti u regionu, koji je danima bio poprište sukoba, u kojima su u vazdušnim udarima Izraela i raketnim napadima Hamasa stradale stotine ljudi.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je primirje i apelovala na Izrael i Hamas da nastave da rade u pravcu mira.

„Apelujem na obe strane da se konsoliduju i stabilizuju situaciju dugoročno. Samo će političko rešenje doneti dugotrajni mir i bezbednost za sve“, poručila je Fon der Lajenova putem Tvitera.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel reagovao je na slićan naćin i podržao prekid sukoba između Izraela i Hamasa, a naglasio je u svojoj poruci na Tviteru da se sada moraju iskoristiti sve mogućnosti kako bi se obezbedili mir i bezbednost stanovništva.

„Ljudi u ovom nestabilnom regionu stekli su na ovaj način ponovo mogućnost za život u miru i bezbednosti“, napisao je u svom tvitu austrijski kancelar Sebastian Kurc, a belgijska ministarka spoljnih poslova Sofi Vilmes na istoj društvenoj mreži nazvala je primirje prvim, ali važnim korakom.

Slićne reči povodom dogovora Izraela i Hamasa uputili su i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab, kao i britanski premijer Boris Džonson, koji je pozvao regionalne dve strane lidere da nastave napore do potpunog sporazuma.

„Lideri u regionu sada moraju da rade na pronalaženju trajnog rešenja za izraelsko-palestinski sukob koji sprečava terorizam, završava ciklus nasilja i donosi održivi i pravedni mir,“ porućio je na Tviteru Džonson.

Primirje između Izraela i palestinskog Hamasa stupilo je na snagu jutros u 2.00 po lokalnom vremenu uz posredovanje Egipta.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, u sukobima su ubijena 232 Palestinca, uglavnom civila, dok izraelska strana navodi da je 12 osoba, među kojima je bilo i civila, poginulo u Izraelu od raketnih napada Hamasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar