U trendu

Lideri EU se obavezali na donaciju 100 miliona doza vakcina

BRISEL – Lideri zemalja Evropske unije obavezali su se danas na donaciju još najmanje 100 miliona doza vakicna protiv Kovid-19 do kraja godine, kako bi pomogli zemljma kojima su vakcine i dalje nedostupne.

Oni su konstatovali i poboljšanje ukupne epidemiološke situacije u Evropi i izneli očkeivanja o postepenom ostvaranju društava.

U nacrtu zaključaka drugog dana samita u Briselu, u koje je Tanjug imao uvid, lideri EU pozvali su na brzo stavljanje u funkciju dogovorenih digitalnih kovid sertifikata koji bi od 1. jula trabalo da postanu norma za slobodno putovanje unutra EU.

Lideri su pozvali na novu reviziju pravila za slobodno kretanje unutar EU do sredine juna, kako bi se dalje olaškala putovanja, ali i pozdravili preporuke za popuštanje restriktivnih mera za ulazak građana trećih zemlja u EU.

Kada je reč o vakcinaciji, u Evropskom savetu konstatuju da je EU najveći izvoznik Kovid-19 vakcina u svetu i pozivaju na nastavak napora kako bi se obezbedio globalni pristup potrebnim dozama.

„EU i zemlje članice posvećene su ubrzanju raspodele vakcina i planiraju da do kraja godine doniraju najmanje 100 miliona doza i pomognu razvoj proizvodnih kapaciteta“, navodi se u zaključcima samita lidera EU u koje je Tanjug imao uvid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.