U trendu

Lideri EU spremni da podrže zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu

BRISEL – Lideri Evropske unije kažu da su spremni da podrže plan za slanje Ukrajini milion metaka artiljerijske municije u narednih 12 meseci kako bi pomogli toj zemlji da se suprotstavi ruskim snagama.

To je navelo nekoliko visokih diplomata Evropske unije, naglasivši da su Ministri spoljnih poslova i odbrane EU ranije ove nedelje odobrili plan za ubrzanu proceduru kupovine, a lideri 27 zemalja članica bloka doneće konačnu odluku na samitu u Briselu, preneo je AP.

Bucući da se Ukrajina suočava sa nestašicom municije nakon više od godinu dana borbi, estonska premijerka Kaja Kalas iznela je prošlog meseca ideju da EU uspostavi zajednički plan nabavke sličan onom koji je osmišljen tokom pandemije koronavirusa za kupovinu vakcina.

„Najhitnija potreba Ukrajine je brzo slanje municije, jer bi to moglo doneti promenu u ovom ratu“, rekla je Kalas.

Prema planu, Evropska odbrambena agencija bi sa isporukama paralelno odgovarala na zahteve država članica za obnavljanje zaliha i vodila brzu proceduru za direktne pregovore sa industrijskim dobavljačima municije u Evropi.

„Kada imamo ovu zajedničku nabavku, odbrambena industrija ima naloge i mogućnost da udvostruči svoju proizvodnju, jer do sada to nije uradila“, navela je Kalas.

Prema različitim procenama, Ukrajina ispaljuje 6.000-7.000 artiljerijskih granata dnevno, što je oko trećine ruskog ukupnog broja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar