U trendu

Lideri Finske podrzali clanstvo te zemlje u NATO

HELSINKI – Finska mora da podnese zahtev za članstvo u NATO savezu bez odlaganja, saopštili su danas finski predsednik Sauli Ninisto i premijerke Sana Marin.

Ova odluka, koja treba da bude odobrena u parlamentu, doneta je nakon ruskog napada na Ukrajinu, prenele su agencije.

„Finska mora da se prijavi za članstvo u NATO bez odlaganja. Nadamo se da će narednih dana biti preduzeti neophodni koraci, vrlo brzo“, ističe se u zajedničkom saopštenju predsednika i premijerke Finske.
„Sada, kada je vreme za odluku blizu, iznosimo naše istovetne stavove, a takođe želimo i da informišemo parlametarne grupe i partije. Članstvo u NATO bi ojačalo finsku bezbednost. Kao članica NATO, Finska će ojačati celu odbranu Alijanse“, naveli su Ninisto i Marin.

Javni servis YLE prenosi rezultate ankete prema kojoj je 76 odsto Finaca za ulazak u NATO, 12 odsto je protiv, dok je podrška građana za članstvo u Alijansi do pre nekoliko godina bila na oko 25 odsto.

Rojters dodaje da Finska deli granicu sa Rusijom dugačku 1.300 kilometara i da ima kompleksnu istoriju odnosa sa Moskvom, a dosad je bila van Severnoatlanske alijanse kako bi održala prijateljske odnose sa istočnim susedom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.