U trendu

Lideri mediteranskih zemalja razgovarali o klimatskoj krizi

ATINA – Lideri devet južnoevropskih država članica EU izjavili su danas da je potrebno sprovesti hitnu globalnu akciju za rešavanje pogoršanja klimatske krize i izgradnju održive budućnosti za region Mediterana.

Lideri iz Hrvatske, Kipra, Francuske, Grčke, Italije, Slovenije, Malte, Portugala i Španije sastali su se u Atini kako bi razgovarali o klimatskim promenama nakon što su razorni letnji požari istakli izazove koje klimatske promene predstavljaju za južnu Evropu, preneo je Rojters.

Mediteran je pretrpeo neviđenu ekološku štetu, a sposobnosti reagovanja su bile „nategnute“ do krajnjih granica, naveli su u zajedničkom saopštenju nakon sastanka na kome im se pridružila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Takva ranjivost će se povećavati zbog ubrzanog uticaja klimatskih promena u regionu što će dovesti do gubitaka blagostanja u smislu ekonomskih uticaja usled klimatskih promena, navodi se u saopštenju.

Naučnici iz Evropske unije su saopštili da je Mediteran postao žarište požara jer klimatske promene uzrokovane delovanjem ljudi čine toplotne talase verovatnijim i ozbiljnijim.

Mediteranske zemlje su se, takođe, složile da pojačaju međusobnu saradnju u planiranju i prevenciji i pozvale EU da ojača svoje mehanizme civilne zaštite kako bi pomogla boljoj zaštiti građana i životne sredine od sve ozbiljnijih i složenijih katastrofa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.