U trendu

Lideri na samitu EU odlučni da ih ne zastraše nuklearne pretnje Rusije

Evropska unija (EU) ozbiljno uzima pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina da u ratu u Ukrajini može da upotrebi nuklearno oružje, ali EU neće dozvoliti da je Moskva zastraši i ucenjuje, izjavili su predsednik Evropskog saveta (ES) Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen posle neformalnog samita EU u Pragu.

„Mi sve pretnje uzimamo ozbiljno. Necémo dozvoliti da nas zastraše. Želimo da verujemo u medjunarodno pravo i na njemu zasnovani poredak. Nekoliko puta nam je prećeno nuklearnim oružjem. Tu je i druga pretnja, to da je najveća nuklearna elektrana u Evropi pretvorena u vojnu bazu u kojoj je 500 ruskih vojnika“, kazao je predsednik ES Šarl Mišel.

On je, kao i predsednica EK Ursula fon der Lajen, naglasio da će EU ostati hladne glave a da upozorava Rusiju da su takve pretnje neodgovorne.

„Pretnje Putina uzimamo ozbiljno, ali ne želimo da nas ucenjuju. Jasno nam je kako da postupamo“, kazala je Fon der Lajen.

Da su pretnje nuklearnim oružjem neprihvatljive i da bi bilo opasno da se ne odgovori na njih, rekao je na samitu i nemački kancelar Olaf Šolc.

Uz probleme energetike i podivljalih cena gasa i struje druga glavna tema neformalnog samita EU danas u Pragu bila je pomoć Ukrajini da se odupre agresiji Rusije.

„Spremni smo da mobilišemo sve instrumente da pomognemo Ukrajini finansijski, vojno, humanitarno, politički. Usvojili smo nove sankcije protiv Rusije. Potreban nam je pritisak na Kremlj da stvorimo protivtežu ruskoj agresiji jer taj rat pogadja sada ne samo Evropu već i ceo svet“, kazao je Šarl Mišel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.