Lideri više zemalja EU zahtevaju oslobađanje Navaljnog

VARŠAVA – Nakon vešerašnjeg hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog na aerodromu u Moskvi, lideri više zemalja članica EU poručili su ruskim vlastima da zahtevaju da ga odmah oslobode.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki zatražio je da Navaljni odmah bude pušten na slobodu i pozvao lidere EU da brzo odreaguju na odluku vlasti u Moskvi.

„Hapšenje Navaljnog je još jedan pokušaj da se zastraši demokratska opozicija u Rusiji i brz i nedvosmislen odgovor EU je od presudnog značaja. Poštovanje građanskih prava je temelj demokratije“, poručio je na Tviteru Moravjecki, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček obećao je da će pitanje o hapšenju Navaljnog pokrenuti na sastanku Evropskog saveta za spoljne poslove i ocenio da je pritvaranje ruskog opozicionara politički motivisano.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok izrazio je zabrinutost zbog uapšenja Navaljnog.

„Njemu je mesto u areni slobodne i fer političke borbe, a ne u pritvoru“, napisao je na Tviteru Korčok, prenosi TAS S.

Litvanija, Letonija i Estonija, zemlje članice Evropske unije, pozvale su večeras na „uvođenje restriktivnih mera“ Rusiji zbog hapšenja Navaljnog na aerodromu u Moskvi, saopštio je na Tviteru litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis.

„Zahtevamo da Navaljni hitno bude pušten“, napisao je Landsbergis i ocenio da je zadržavanje Navaljnog u pritvoru „potpuno neprihvatljivo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.