U trendu

Lideri: Zelenski snazan lider, EU ima alternativu za ruski gas

BLED – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je snažan lider koji brani svoju teritoriju i potrebno mu je pružiti podršku da pobedi Rusiju, saglasni su učesnici panela lidera održanog u okviru 17. Bledskog strateškog foruma.

Na liderskom panelu učestvovali su premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Albanije Edi Rama, premijer Slovenije Robert Golob predsednik Islanda Gvidni Johaneson i predsednica Moldove Maia Sandu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković istakao je da predsednik Zelenski radi odličan posao i da do sada nikada nije viđena ovakva mobilizacija međunarodne zajednice s ciljem odbrane teritorije jedne države, kao što se sada vidi na primeru Ukrajine.

„Hrvatska je isto bila žrtva srpske agresije, bili smo pod sankcijama, pod embargom, bilo je jako teško preživeti. Ovo što vidimo sada je nikad viđena mobilizacija svih – političkih, ekonomskih, finansijskih, diplomatskih, vojnih i humanitarnih snaga“, naveo je Plenković.

Kazao je da je podrška međunarodne zajednice garancija da će i dalje iza Ukrajine stajati svi u skladu sa svojim mogućnostima.

Predsednici Johaneson i Sandu, kao i premijeri Rama i Golob, saglasni su da je Zelenski jak lider, koji se bori da zaštitu svoju teritoriju i narod i da je potrebno nastaviti sa pružanjem podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv „ruske agresije“.

Govoreći o energetskoj krizi, slovenački premijer Golob je istakao da se EU nalazi na dobrom putu da obezbedi gas za zimu iz izvora koji nisu ruski.

„To ne znači da čhe gas biti jeftin ili da će ga biti u izobilju, ali izgleda da Evropa može preživeti zimu. To je trenutna perspektiva“, kazao je Golob.

Plenković je kazao da Hrvatska ima kapacitete za snabdevanje dela Evrope plinom i naveo da uz Jadransko – jonski plinovod ima i LNG terminala na Krku.

„Hrvatska ima mogućnost ne samo osigurati dovoljno energenata za sebe nego i odigrati važnu regionalnu energetsku ulogu“, kazao je Plenković.

Rama je naveo da Albanija ni do sada nije koristila ruski gas te da zato može da vodi „tvrdu“ politiku prema Rusiji i tako podrži Ukrajinu.

Istiakao je da je za Albaniju najsigurnije da bude u Evropskoj uniji i dodao da se nada da će Unija biti mnogo otvorenija za region Zapadnog Balkana kako ne bi ostao izvan granica kao što je bio slučaj za vreme pandemije korona virusa kad zemlje regiona nisu mogle da nabave vakcine iz EU.

Naveo je i da je Srbija morala da se obrati za vakcine Rusiji i Kini, Albanija Turskoj, ali da je u njegovoj zemlji ipak izgubljeno mnogo života pre vakcinacije.

„Budite uz nas, budite uz Balkan“, poručio je Rama Evropskoj uniji uz nadu da im upravo situacija u vezi s kovidom može biti lekcija.

Johaneson i Sandu kazali su da je situacija u vezi s energetskom krizom zabrinjavajuća, ali da je prisutan optimizam kada je reč o rešenju uz pomoć Evropske unije, diversifikacije i sličnih načina i saglasili su se da nije potreban rat kako bi se pronašle razne solucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.